Barnen växer så fort!
Boka en fotografering - både en rolig stund och bilder för generationer.

Barnfotografering

Smårbarnstiden! Så härlig och intensiv samtidigt som den förvinner så fort. Hur blev barnen så stora helt plötsligt? Bilder på våra barn när de är små är oftast bland de värdefullaste vi föräldrar har när barnen väl växt upp. Oftast hinner man inte ta dem själv eller så har man inte möjlighet att ta dem, med god kvalitet. Därför är det väl värt att gå till en fotograf. 

Jag fotograferar gärna barn bade ute och i studio. Bägge alternativen ger härliga bilder. Kanske vet du redan om du vill fota i studio eller ute? Annars hör av dej så bollar vi vad som skulle passa bäst för er.

I studion finns ett stort urval av bakgrunder, rekvisita och även kläder om så önskas. Framför allt för barn mellan 8-24 månader. Oftast hinner man med ett ombyte, kanske två.

I fotograferingsavgiften ingår självklart planering samt själva fotograferingen som brukar ta 40 till 120 minuter. (Vill ni fotografera barn som inte är syskon, ex. kusiner eller kompisfotografering – hör av er för pris.

Barn är så härligt spontana. Det är härligt att locka fram lek och livfullhet i utomhustbilderna.

Det brukar bli en rolig stund och jag har med mej, kritor, såpbubblor och mycket annat skoj om det önskas. Det finns nåt för alla åldrar. Jag kan även ordna heliumballonger mot extra tillägg.

Inomhusbilderna brukar präglas av mer lugn och harmoni. Även om det såklart finns mycket roligt även i studion.

Här är det större fokus på fina bakgrunder och rekvisita i vackra kombinationer. Det här bilderna  brukar bli mycket uppskattade tavlor även hos far- och morföräldrar.


Familjefotografering

Ett härligt sätt att se tillbaka på hur barnen växer men även se hela familjen samlad. För hur många bilder har vi vuxna själva av vår familj från att vi växte upp? Ja ofta är det få om tyvärr ens någon där hela familjen är samlad. Men tänk vad värdefullt det skulle varit att nu kunna visa våra barn.
Det tar både lite tid, planering och är en investering att gå till en fotograf. Men det visar även kärlek och omsorg om sin familj. Bilder som finns kvar i generationer.

Är du kanske oftast den som är bakom kameran/mobilen. Nu är det din tur äntligen. Skönt att slippa fokusera på att ta bilderna – utan överlämna det helt. Många som tar mycket bilder med mobilen känner att det är en riktigt lyxig känsla. Nu kan du istället lägga energin och kraften på att vara närvarande. Kanske till och med njuta lite av ögonblicket – er familj skapar just nu minnen för livet! Det brukar vara rolig, härlig stund och något barnen minns tillbaka på. Du slipper även helt hitta bra platser för er fotografering eller locka barnen till skratt. Just de som själva fotograferar mycket brukar uppskatta som mest av att det är en fotograf som tar över och ”roddar” med allt. 

Det brukar vara väldigt avslappnat och roligt framför kameran. Stämningen är ”oposerad” samtidigt ligger det mycket tid, energi och erfarenhet bakom för att just ni ska få härliga familjebilder. Både ”klassiska” men även bilder med lite bus och skoj om familjen önskar det. Har många knep och små mini-lekar för att locka fram glädje i bilderna. Det bollar vi i så fall innan om ni vill ha mer klassisa eller busiga bilder. Eller en kombination av dem bägge.

Och varför inte passa på att ta ett enklare porträtt var på er föräldrar? Idag behövs det nya profilbilder på olika plattformar och det är bra att ha lite olika att kunna byta med. Hojta till i så fall så att jag vet att ni vill det. Även en parbild på bara er utan barnen kan vara väldigt fint att ha.


Även såna här till synes poserade studio-bilder går bra att få till med lite tips och trix som brukar funka för att barnen ska kika in i kameran. Vi byter pose innan det börjar kännas stelt. Alla barn är såklart olika men många barn har nämnt att det känns som en rolig lek i studion. 

Utefotograferingar fungerar lite med samma ”lekkoncept” men där har vi ju tillgång även trumfkort som kritor, såpbubblor och lite annat att ta till om orken börjar tryta för de minsta. Det är även en större frihetskänsla för de små som ju kan springa av sej lite spring i benen om det skulle behövas.

I planeringsstadiet av sessionen berättar ni lite om era barn och vad ni tror skulle fungera bäst för dem. Kanske har ni en blygis som vill ta allt lugnt och försiktigt. Eller flera sprallisar med myror i benen. Oftast är det ju en kombination och lyhördhet för hur barnen är och även hur de uppfattar fotograferingen är A och O. En fotografering som startar med lugna rofyllda bilder kan ofta sluta i lekfulla. 

Hur går fotograferingen till?

Först försöker vi hitta en tid som passar. Är det en utefotografering brukar vi faktiskt boka in tre tider. En huvudtid och sen två i reserv. Jag har aldrig behövt använda den tredje tiden dock. Men om vädret är ostadigt, som det ju kan vara i perioder, är det väldigt skönt att redan från start ha tider bokade.

För tider i studion bokas såklart ingen reservtid pga väder. Däremot stämmer vi av väldigt noga innan fotograferingen att ingen har minsta lilla förkylningssymptom. Ingen i er familj eller absoluta nähet (nära arbetskollega någon anann man träffat nyligen). Och ingen i min familj eller absoluta närhet. Det är ju superviktigt och skulle något sådant dyka upp bokar vi en ny tid en bra bit frammåt i tiden.

När vi hittat lämpliga tider betalar ni in er bokningsavgift via swish inom 24 h. (Inkommer ingen bokningsavgift ser jag er tid som obokad.)

Därefter brukar familjer gärna vilja bolla lite klädförslag. Är barnen mindre har jag även lite kläder i studion till utlån för den som vill det. Bolla det med mej i så fall så sänder jag bilder.

Om familjen väljer en utefotografering brukar endel familjer vara nyfikna och vill få lite bilder på hur platsen/platserna ser ut. Andra överlåter detta helt till mej. Några dagar innan fotograferingen brukar jag gå ut och reka de tänka platserna för att se mer noga hur ljuset faller och planera vilken typ av bilder vi tar och vart. Det gör att fotograferingen löper smidigt under själva tillfället. Dvs det finns ett slags körschema för fotograferingen. Med det sagt så är vi såklart alltid öppa för improvisation. Barn är barn och vi får följa med i det som händer. Och ofta blir just de här spontana oplanerade bilerna de som blir som mest levande! Att inte allt är helt tillrättalagt har även det ett stort värde i sej.

Vi stämmer även av om jag tar med speciell rekvisita eller ”roliga saker till er fotografering.

Efter er session får ni tillgång till ert webbgalleri efter ca 6 veckor (oftast snabbare). Där är de bästa bilderna från er fotografering. En eller en handfull bilder är fullt redigerade för att ni ska kunna se ljus och toner. Resterande har en grundredigering. De bilder ni sen väljer att köpa som tavla eller bildfil redigeras sedan mer noga till den redigering som visningsbilderna har (de fullt redigerade).

Beroende på olika faktorer blir det lite olika antal antal bilder men det brukar bli runt 20+ bilder. 

Produkter

Artblocks

De flesta väljer att köpa digitala filer från sin fotografering. Men många vill även ha hjälp med att göra färdiga produkter. Min personliga favorit är så kallade Artblocks. Bilden är laminerad med ett sidenmatt laminat som gör att den bättre står emot UV-ljus dvs blekning av solen och även går att torka av med en fukad trasa. Bilden får även en fin lyster av lamineringen, och man slipper blänkande UV-glas (vilket man annars behöver ha som skydd framför sina bilder).

Den laminerade bilden är monterad på en 16mm träplatta med vit kant. Plattorna har härlig tyngd och hänger plant och vackert mot väggen.

Artblocks går även fint att kombinera tillsammans. Dvs om man väljer att sätta fler från samma fotografering tillsammans eller från en kommande fotografering i framtiden


Priset för en ArtBlock 24×32 cm är 1395:- (Detta format finns som visningsex i studion)

Samma pris, 1395:-, gäller även för 25x25cm om bilden passar bättre i kvadratiskt mått.

Större format kostar:
30×30 = 1595:-
30×40 1750:-
40×40 1950:-

Obs priser på Artblock gäller två månader från fotograferingstillfället.
Artblock finns även som runda. Då är kanten i ett vackert björkfaner. Dessa är ca 30% dyrare mot fyrkantinga, om ni är intresserade återkom för prislista.


Inramade tavlor och bildboxar

Vill man i stället ha inramade tavlor går det såklart bra det med. Även tavlorna är laminerade med sidenmatt laminat med UV-skydd. Minsta mått är 30×30 och prisexempel är inklusive enklaste ram.

Det finns många ramprov i studion. Vi samarbetar med Sveriges främsta leverantör av ramar. Priset på ram är beroende på den prisgrupp ramen tillhör. Vill man gå upp från standardramen så lämnas offert på detta.

Prisexempel på inramad laminerad tavla med enkel standardram:
30×30 1600:-
30×40 1800:-
40×40 2200:-

Kanske gillar ni så många av sina bilder så ni  vill ha en bildbox med era favoriter? Denna är en fin present till far- och morföräldrar. Och varför inte beställa en till er som familj. Så härligt att ha under uppväxten.

Denna fina box finns i många olika utföranden. Bilderna är antingen monterade i passepartout (som i bildexemplet ovan) eller monterade på kartong eller på tjockare fine-artpapper.  Du kan själv välja antalet bilder mellan 5-15.

Och varför inte skaffa några ramar i samma storlek och sedan sätta in (och även byta eftersom)  bilder från boxen? På detta sätt får ni både en bildskatt i form av en fin box och bilder till väggen. 

Bildbox finns från 2200:- och uppåt beroende på utförande och antal bilder. Beställer ni två identiska boxar innan 1 oktober ges 30% rabatt på box nr2.


Leveranstider på artplates, inramingar och bildboxar är ca 6 veckor.
(Kontakta fotografen om du hehöver något snabbare, ex. inför en födelsedag, så ska jag se om det går att ordna.)

Investering

Att gå till en fotograf för barn- och familjebilder är en investering i både tid och pengar. Vi planerar er session noga och glöm inte att du alltid kan bolla klädval eller andra idéer som dyker upp innan fotograferingen.

Sessionavgiften är även en bokningsavgift. Det är först när den är betlad som jag skriver in er tid i bokningskalendern. Håller en överrenstkommen tid i 24h.

I er sessionsavgift ingår:

Sessionsavgiften för familjefotograferingar under augusti-september är 1500:-

Om det är OK för föräldrarna att bilderna kan visas i sociala medier och ev. skyltfönster sänks denna till 800:- (Vi skiver i så fall ett standardkontrakt om hur bilderna får användas.)

Bildfiler får inte redigeras av kund och inga oredigerade eller RAW-filer lämnas ut av fotografen.


Bildfiler

Ofta vill man köpa loss de digitala filerna och själv framkalla och skapa tavlor och album.
Det är även fint att kunna ge barnen bildfilerna i framtiden.

Många köper även en kombination av bildfiler och produkter.

En digital bildfil kostar 850:-
Fem digitala bildfiler 2600:-
15 digitala bildfiler 2950:-

Vill man lägga till fler bildfiler (utöver 15)
går det bra i par om 4. 4 extra digitala bildfiler kostar 250:-

(Efter att ni valt och betalt era bildfiler redigeras de i
fotograferns bilstil. Räkna med 5-6 dagar om ni köper 5 digitala
och ytterligare några dagar om ni köper 15 eller mer.

Priserna ovan gäller barn- och familjefotograferingar genomförda augusti och september 2020.
Därefter förbehåller sig fotografen rätten att höja priset.