Par och familjefoto

Fotografering

Vad roligt att ni är intresserade av en fotografering. Att ta bilder på sej och sina närmaste är något som man aldrig ångrar. Bilder blir med tiden oftast det dyrbaraste vi har.

Det tar både lite tid, planering och är en investering att gå till en fotograf. Men det är väl värt att investera i. Bilder som växer med tiden och finns kvar i generationer. Vilka bilder vill du ska finnas av dej och er om 100 år? Mobilshots kommer kanske finnas många men en riktig bild kommer vara något helt annat. Man ångrar aldrig en bild man tagit. Bara de bilder man aldrig tog. Det blir en skatt för generationer.

Så välkommen hit 🙂 !

Just nu funderar du kanske på vilken sorts bilder du vill ta. Eller så har du/nu redan en klar idé på vad ni vill ha för bilder. Kanske en stor familjebild som en tavla på väggen?

Vi kommer lägga mycket tid och planering på era bilder innan fotograferingen.  Vilken känsla vill ni ha ”light and airy” eller mer familjeportätt som mer för tankarna till en klassisk tavla i tung vacker ram? Nåt mellan detta. Det finns många möjligheter!

Det är även stor skillnad i känslan på bilder ute eller i studio. Vilket man föredrar är en smaksak.

Dock är det mer planering och även timing i en utefotografering. Under hösten kan det vara både soligt och varmt eller tyvärr lågtryck som avlöser varandra

Vill man fotografera ute brukar vi boka in en tid och sen en reservtid. Om det är dåligt väder rekommenderar jag att vid tredje tillfället istället tar bilderna i studion. Detta för att tiden går och temeraturerna ute blir kyligare de med.

Studiobilder

Även såna här till synes poserade studio-bilder går bra att få till med lite tips och trix som brukar funka för att barnen ska kika in i kameran. Vi byter pose innan det börjar kännas stelt. Alla barn är såklart olika men många barn har sagt att det känns som en rolig lek i studion.

Kanske har ni en blygis som vill ta allt lugnt och försiktigt. Eller flera sprallisar med myror i benen.

Oftast är det ju en kombination och lyhördhet för hur barnen är och även hur de uppfattar fotograferingen är A och O. 


Bilder utomhus

Bilder ute kräver som sagt lite mer planering och flexibilitet. Man får även vara beredd på att hoppa in i studion eller helt boka av sin fotografering om det är svårt att hitta tider.

Är vädret kallare är det även bra att tänka igenom vilka kläder/ytterkläder som kan passa. Alla kläder gör sej inte lika bra i naturen och kläderna är något som man kanske inte tänker på i första taget att de ”bär upp en stor roll” i bilden.


Såklart har ni de kläder ni känner er bekväma i men tips på nyanser och material ger jag gärna så att bilden ska ”lyfta” och bli det här lillla extra. Varma stickade tröjor i grått eller offwhite är ex. ett bra tips och dem har man ju även nytta av senare under vintern 😉 …

För familjebilder har jag gott om rekvisita i form av kritor, såpbubblor, vanliga ballonger etc. Vill ni har heliumballonger som blir verkligt fint på bild så ta gärna med det. (Är barnen under 6 år kommer det garanterat bli mycket naturliga skratt i en lek med ballonger!) Är vi ute är det även bra om ni tar med lite snax och dricka så fyller vi på med energi i pauserna.

Hur går fotograferingen till?

Först försöker vi hitta en tid som passar. När vi hittat lämpliga tider betalar ni in er bokningsavgift via swish inom 24h. 

I studion tar vi smittan ”C” på största allvar. Vi behöver alla göra vårt yttersta för att få stopp på detta. ALLA ytor spritas noga efter kunder och och även en ordentlig vädring på minst en timma.

Jag jobbar självklart i munnskydd om så önskar. Sen handtvätt innan för alla såklart. Det ska kännas så säkert som det går att gå till fotograf och jag har fått mycket god feedback om att det känns tryggt att komma till studion (även om man faktiskt får ett litet ”korsförhör” på chatten dagen innan hihi). 

Vi stämmer nämligen av väldigt noga  innan fotograferingen att ingen har minsta lilla förkylningssymptom. Ingen i er familj eller absoluta närhet (nära arbetskollega någon annan ni träffat nyligen). Och ingen i min familj eller absoluta närhet. Det är ju superviktigt och skulle något sådant dyka upp bokar vi en ny tid en bra bit frammåt i tiden.

Därefter brukar familjer gärna vilja bolla lite klädförslag. Är barnen/barnet runt ett år har jag även lite kläder i studion till utlån för den som vill det. Bolla det med mej i så fall så sänder jag bilder.

Efter er session får ni tillgång till ert webbgalleri efter ca 3 veckor. Där är de bästa bilderna från er fotografering. En eller en handfull bilder är fullt redigerade för att ni ska kunna se ljus och toner. Resterande har en grundredigering. De bilder ni sen väljer att köpa som tavla eller bildfil redigeras sedan mer noga till den redigering som visningsbilderna har (de fullt redigerade).

Beroende på olika faktorer blir det lite olika antal antal bilder. Runt 15 bilder brukar det bli i studio. Jag brukar hellre jobba med kvalitet mot kvantitet.

Ert galleri är öppet två veckor för er att göra ert urval.

Investering

Att gå till en fotograf för barn- och familjebilder är en investering i både tid och pengar. Vi planerar er session noga och glöm inte att du alltid kan bolla klädval eller andra idéer som dyker upp innan fotograferingen.

Kanske har du en idé på en bild. Berätta gärna om ni har en vision. Dock behöver idéerna komma lite i god tid innan fotograferingen (och inte på plats) för de behöver funderas igenom för att bli bra. Annars har även jag mycket idéer som bollas i god tid.

Sessionavgiften är även en bokningsavgift. Det är först när den är betald som jag skriver in er tid i bokningskalendern. Håller såklart en överrenstkommen tid i 24h.

I er sessionsavgift ingår:

Sessionsavgiften för barnfotografering är 1400:-
För familjefotografering eller parfotografering 1700:-

Om det är OK för föräldrarna att bilderna kan visas i sociala medier och ev. skyltfönster ges 500:- rabatt på sessionsavgiftern dvs:

Barnfotografering 900:-
F
amiljefotografering eller parfotografering 1200:-


Bildfiler

Ofta vill man köpa loss de digitala filerna och själv framkalla och skapa tavlor och album.
Det är även fint att kunna ge barnen bildfilerna i framtiden.

Många köper även en kombination av bildfiler och produkter.

En digital bildfil kostar 1500:-
Fem digitala bildfiler 3900:-
10 digitala bildfiler 4900:-

Vill man lägga till fler bildfiler (utöver 10)
går det bra i par om 3. 3 extra digitala bildfiler kostar 1500:-

(Efter att ni valt och betalt era bildfiler redigeras de i
fotograferns bilstil. Räkna med 10 dagar om ni köper 5 digitala
och ytterligare några dagar om ni köper 10 eller mer.

Produkter

De flesta väljer att köpa digitala filer från sin fotografering. Men många vill även ha hjälp med att göra färdiga produkter.

Men många köper med nu några färdiga produkter att hänga på väggen.

,

Min personliga favorit är artblocks.
Bilden är då laminerad och monterad på en 16mm träplatta med vit kant. Plattorna har härlig tyngd och hänger plant och vackert mot väggen.

Artblocks går även fint att kombinera tillsammans. Dvs om man väljer att sätta fler från samma fotografering tillsammans – eller från en kommande fotografering i framtiden. Om familjen växer är det fint att skapa en liten bildvägg.

Artblocks finns i väl uttänka format som går fint att kombinara ihop i både liggande och stående. Det blir alltså enkelt att skapa en stilren bildvägg med era egna bilder vartefter familjen växer.

Prisexempel på fyrkantiga artblocks:
30×30 2600:-
30×40 3100:-
40×40 3500:-

Vid köp av både digital fil och artblock ges 20% rabatt på artblocks.Väl mött och tveka inte att kontaka oss vid frågor stora som små!Priserna ovan gäller barn- och par familjefotograferingar genomförda innan februari 2022
Priset för produkter och filer gäller 3 månader efter er fotografering.

Bildfiler får inte redigeras av kund och inga oredigerade eller RAW-filer lämnas ut av fotografen.