Klädtips 14 dagar - 3 månader

Vad roligt. Snart är det dax för fotografering av er lilla skatt.

Det viktigaste är att ni tar på er det ni trivs i. Och självklart väljer ni precis de kläder ni vill.

Men med det sagt så är det ändå många som undrar och gärna tar lite tips på kläder och färger inför sin fotografering. Så därför finns denna lilla guide.

Färger
Neutrala färger blir oftast väldigt harmoniskt på bild. Det ör även lättare att kombinera färgerna på plaggen om man håller sej till en lugnare färskala.

Exemplel på färger är pastaller eller ännu hellre så kallade ”smutsiga pasteller”. En smutsig pastell är en ljus blå eller rosa med en lite svart i som ger en lite dämpad men väldigt fin färg. Det är ju så fiffigt att majoriteten av barnkläder idag är i dessa smutsiga pasteller. Jättemycket på HM, Lindex men framförallt Newbie och Zara.

Så har man detta i bakhuvudet så brukar det bli lättare att antingen hitta det redan i garderoben eller på HM/Newbie/Zara.

Det som är toppen med att hålla sej till en lugn och neutral färgskala är att alla dessa kläder går så bra att kombinera med varandra. T.ex kan en baby ha både ljusgrått, en ljus blå eller offwhite. Och mamma, smutsrosa, offwite eller ljusgrått och allt detta kommer se harmoniskt ut. Det går såklart bra att ha byxa och top i olika färger. Ex babyn kan ha på sej ex offwite top och grå/blå mjuka byxor. Enkelt men ljuvligt på bild!

Exempelfärger: offwhite, ljust grå, pasteller och smutsiga pasteller, andra dova men inte mörka färtoner.

Färger att undvika
Mörkare toner som svart, marinblått eller mörkare grått brukar inte bli så bra på bild. När bilden ex. hänger som en tavla på väggen kan dessa färger uppfattas lite som ”hål” ;-). De drar också uppmärksamheten till sej. Och uppmärksamheten vill ju ju ha på ögon mm :-). Andra färger som kan vara bra att undvika är riktigt starka färger som rött, starkt blå, stark gul etc. 

Att undvika: svart, marinblått, mörkt grå. Klara och starka färger.

Mönster
Oftast har man redan, eller skaffar, enfärgade kläder. Men det finns även söta mönster att bryta av med. T.ex Newbies kläder är nästan som gjorda för att bli fina på bild. De har oftast finstämda blommönster. Men mönster får man fundera lite extra på att de är lite harmoninska för att inte bli för dominerande i bilden. Ett tips är även att undvika starkt randiga, prickiga och rutiga kläder.  (Polarn och Pyret fina kläder men de mönstrade dominerar oftast bilden lite för mycket.)

Nallar, snutte mm
Är jättefint och personligt att ha med på en någon bild. Kanske har ni redan hunnit få något litet gossedjur eller snuttefilt från en släkting eller kär vän. Ta gärna med. Kanske blir snutten oersättlig eller nallan sparas till banets egna barn. Att ha någon bild med dessa är både roligt och adderar det där lilla extra.

Koftor etc
Om man har en fin kofta till barnet så ta med. Det är fin med lite extra textur och variation på några bilder. Vintertid är det många som redan har söta koftor men det är inget man ska köpa tycker jag om man inte redan har. Har man ändå tänkt att köpa en kofta så har Zara, Newbie och och ofta HM söta stickade. En liten kofta är även fint att spara för barnet i framtiden som minne.

Kläder till föräldrar
När man är nyförlöst så brukar man märka snabbt att nästan inga kläder man har passar. Kanske funkar gravidkläderna om de är stretchiga eller böljar sej. Men stressa inte över era kläder! Tänk på att ni faktiskt nu är  en ”fond” för ert barn ;-). En famn att vila i. Ni kommer inte syns i helkropp om det inte är några sådana bilder ni önskar såklart. Tänker ni bara på att välja en neutral och inte för mörk färg så räcker det gott. 

Prova gärna kläderna på barnet
Det händer iband att föräldrar tar med nyköpta kläder men när vi tar på dem i studion så är de en storlek för stora. Visst går det att kavla upp ärmar och ben men även detaljer som barnets kroppsform döljs då ibland i allt för bylsiga kläder. Det är synd såklart – så att prova nya kläder en gång innan fotgraferingen är toppen :-).

Men 
Med all denna text ovan kan det kanske kännas lite mekigt med vad ni ska ta på er. Men tänk på att detta bara är riktlinjer. Det är tips skriva för dem som gärna vill ha lite klädråd. Men tar ni de kläder som ni har till vardags så kommer det bli jättefint i alla fall. Gillar man att ha på sej svart så tar man på sej svart helt enkelt. Det är era bilder och era minnen. Ni ska känna er bekväma med det ni tar på er <3 . 

Om du har mycket kläder 
Ta med. Oftast hinner vi med klädbyten och det blir det variation i ert urvalsgalleri. 


En bild säger oftast mer så här är lite inspiration 🙂 :