Inför er nyfödd-fotografering

Så roligt att det snart är dax för er nyföddfotografering. Nyföddfoto är verkligen den ljuvligaste av fotograferingar.

Men det är även den fotografering som tar mest tid i anspråk. Och det kan vara bra att veta lite mer kring fotograferingen innan <3.

Så kika igenom denna infosida så har vi de bästa förutsättningar inför er härliga fotografering 🙂 !

Hur lång tid tar fotograferingen?

En nyföddfotografering tar allt mellan 1,5 till fyra timmar. Det beror på att vi vill att den lilla babyn ska sova djupt under fotograferingen. Och ibland behöver man vänta in att babyn kommer i djupsömn.

(Det händer att föräldrar föreslår att vi fotograferar fast barnet är vaket. Och tanken är fin men ofta rör och vrider sej barnet mycket mer än man tänker på. Armar och ben rör sej på ett sådant sätt så det är helt enkelt svårt att få rofulla bilder. )

Så nyföddfotografer satsar alltid mot sovande barn. Somnar inte babyn tar man i alla fall några med öppna ögon såklart.

Så med tanke på att fotograferingen kan ta lite tid ta gärna med snax mm så att t.ex. om tiden drar ut över lunch att det finns ngt att fylla på med.

Förberedelser hemma

För att vi ska få en trött djupt sovande bäbis finns det lite trix att ta till innan ni kommer till er fotografering.

För att få en bra fotografering är det viktigt  att babyn är vaken och simulerad den sista 1,5 timman innan ni åker hemmifrån.

Det kan vara att ni ”leker” dvs visar olika saker, sjunger sånger, lätt babymassage. Kanske storasyskon kan vara med och ”leka” tillsammans med en vuxen. Kanske läser ni i en av storasyskonens böcker.

Om ni har börjat med bad för er baby kan det vara en bra idé att avsluta leken med ett litet bad. Nu har vi med stor chans en trött liten baby som inget annat hellre vill än att sova <3.

Angående matning så om det är möjligt ”timea”
 så att babyn får ett rejält mål mat just innan ni åker. Eller ännu bättre är faktiskt att vänta så att babyn istället får ett rejält mål mat i studion. Då har vi en mätt och trött bebis.


Om det är planerat så ni föräldrar eller någon av er är med på nyföddbilder tänk då på att mamman ofta vill ha lite tid precis innan ni åker – för att fixa hår och ev. make up. Då är det bra att planera så att pappan tar detta ”lek och badpasset”.


Alla gör såklart olika och familjer kan såklart även se olika ut. Men att planera för att båda ni föräldrar hinner göra er i ordning – och att barnet är vaket – har visat sej vara ett framgångsrecept.

Även att ge barnet så mycket mat det bara går 12 timmar innan fotograferingen och sen ha ett uppehåll under de 1,5 stimuleringstiden för att sen i studiion ge ett sista stort mål mat har även visat sej ge sömniga barn. Inget av detta är ju helt lätt när man har en liten såklart. Men något att stäva efter och  ha i bakhuvudet.

Barn som just har fått ett stort mål mat brukar snabbt falla i just djupsömn det som vi strävar efter.

Storasyskon på bild

Att fotografera hela familjen är ju fantastiskt och att ha med bilder på syskonen tillsammans är en skatt som ni kommer värdesätta så mycket ju mer åren går.

Om det finns storasyskon som vill vara med gör vi oftast så att vi startar med dessa bilder (och ev familjebilder).

Efter dessa bilder är tagna behöver vi oftast så lugnt det bara är möjlig i studion – för att fånga de här rofyllda sovande bilderna.

Då studion består av ett rum finns det inte möjlighet att de äldre barnet/barnen att leka vidare medans fotograeringen av babyn fortsätter. Endel väljer då att pappa (eller mamma) tar med barnet till parken (på andra sidan vägen från studion) . Det ligger med en restaurang (Brödernas) vägg i vägg med studion om man vill ta en bit mat. Eller de som bor nära passar ofta på att åka hem.


Man kan se fotogrferingen som två ”pass”. Det första med syskon/hela familjen. Och på det påföljande passet stannar en förälder med babyn (oftast är det mamman).Vad ska vi ta med?

  • Snacks/mellis. Gärna för mycket än för lite. Om ni har syskon ta gärna även med ngt ”exta gott” som kanske favoritfestis eller ngt annat ”favoritgott”. Det är ju inte så ofta man går till fotograf så att kunna ha en liten ”muta” att locka med under fotogfageringen är ett tips. Här gör alla olika och har olika policy men om man inte vill ge ngt sött ex. godis kan det vara  bra att ha förberett med ngt ex. mindre plastdjur/såpbubblor eller något man vet ”går hem”.
  • Ta såklart med allt som behövs för din baby. Har ni en hårborte, napp (även om ni inte använder ännu). Extra blöjor, torklappar etc…
  • Har ni någon liten nalle/filt/present som ni vill få med på någon bild ta gärna med.

Tveka inte att höra av er om frågor dyker upp. Ser fram emot att träffa er i studion och skapa fina minnen.