Ettårsbilder

Vad roligt att ni är intresserade av en 1-års fotografering + Smash the Cake. Att fotografera sitt barn i samband med dess ettårsdag är verkligen härligt. Det blir minnen för livet för familjen och även för barnet att se tillbaka på och visa sina egna barn.

I studion har vi ljusa fina färger och mycket rekvisita i form av små stolar och korgar.

Och vill ni låna kläder finns det många kläder för utlån i storlekarna 74 – 86. Vi rekommenderar alltid att barnet kommer i en klädsel som föräldrarna gillar redan när när ni kommer till studion. (För då har man ju med hunnit prova att storleken stämmer.) Newbie (KappAhl)  har exvis mycket fint och även Zara. Fråga gärna fotografen om klädtips! 

Fotosessionen kostar vanligtvis 1500:- Men sänks till 800:- om föräldrarna känner att det är OK att fotografen kan visa bilder i sin marknadsföring (ex. Instagram eller bild i fotografens skyltfönster). Denna sessionsavgift fungerar även som en bokning av er tid. Observera att tiden inte är bokad förrens bokningsavgiften är betald <3. 

När barnet kommer till Karusell för sin ”Smash the Cake” brukar jag föreslå att man tar helt vanliga vackra 1-årsbilder innan. På det sättet får man två fotograferinar i ett.

Förslagsvis fotograferar vi då mot en neutral bakgrund med ett vitt vackert trägolv med barnet sittandes på olika rekvisita som pallar och korgar. 

I studion finns klossar så man kan skiva barnets namn. Hör av er innan om ni vill ha det så kan jag ta fram dem och även provskriva och se att alla bokstäver finns där :-).

Även om jag verkligen älskar ”Smash the Cake” – det blir så livfulla härliga bilder. Så brukar det vara jättefint med ”vanliga” 1-årsbilder med. T.ex. är det många som vill köpa dessa som tavlor (som nu innan jul – julklappar) till far- och morföräldrar.

Om man hellre vill fotografera julbilder byter man ut den mer neutrala bakgrunden mot en ”juligare” bakgrund och julrekvisita. Då har man i stället en kombinerad Jul och ”Smash the Cake” fotografering 🙂 . Men då ingår inga ”vanliga” 1-årsbilder.

Oavsett val så bollar vi noga bakgrunder och rekvisita innan så att ni får de bakgrunder som ni gillar allra mest. 

Smash the Cake

Efter ettårsbilder/julbilder ändras studion till en annan bakgrund och i ordningsställs för Smash the Cake. 

Här finns även tid att byta om till andra kläder om man vill det. Bolla med oss i god tid om du vill veta vilka kläder som finns för utlån i just er storlek.

I studion finns gott om vimplar och ”vanliga” ballonger. Vi planerar noga vilken sorts bakgrund, tårtfat, klädsel som ni vill ha på era härliga ”Smash the Cake” bilder.


Det brukar vara väldigt roligt att se hur barnen tar sej an tårtan. Endel kikar lite avvaktande. Andra går ”all in” och då gäller det att vara snabb att fota innan tårtan bara är ett minne blott (vi tar även några bilder på bara tårtan så att den finns ”orörd” på fina bilder).

Det är fint med en sådan här ”naked cake” som är så populär just nu. Såklart finns det många andra härliga varianter. Fråga gärna fotografen om tips.

Familjen tar med sej tårtan till studion så att det blir den tårtan ni hellst vill ha. Vi kan tipsa om flera bagerier i närheten som gör fina små tårtor. 


(Vill ni att Karusell ordnar tårtan gör vi det. I så fall blir det en ”naked cake” från ett bageri i Sundbyberg till självkostnadspris 550:- för tårta och budning till studion.)

Efter Smash the Cake finns det en option att att göra de så populära bilderna i ”badbalja”. I studion finns en härlig balja. Den har blommor på ena sidan och utan på andra. Så fungerar fint vare sej man vill ha blommor eller mer ”cleant” uttryck. 

(”Bad-fotograferingen” sker ofta helt utan vatten och barnet sitter i blöja på en bekväm kudde i ”karet”. Kameravinkeln är rakt frammifrån så att man inte ser om det är vatten. Vill föräldrarna så redigeras såpbubblor i luften så att det ser ut som det är bubbelbad på gång 😉 . )

Ca tre veckor efter fotograferingen kommer ni få tillgång till ert urvalsgalleri med de bästa bilderna. Därefter har ni två veckor på er att göra ert urval.

Beroende på olika faktorer blir det lite olika antal antal bilder men det brukar bli runt 15+ bilder.

Bilderna ni ser i ert urvalsgalleri har lätt grundredigering men
de bilder ni sen väljer att köpa redigeras noga i fotografens
bildstil.

Om barnet fyller år efter eller samma dag som fotograferingen och ni vill ha en bild att posta på barnets födelsedag i sociala medier går det bra. Då redigerar jag en bild samma dag fotograferingen och sänder till er i webb-upplösning. (Fotografen väljer bild men välj om ni vill ha en ”ettårsbild” eller en med ”barnet och tårtan” eller ”barnet i badbaljan” beroende om ni har gjort dessa tillval såklart.)

Produkter

Artblocks

De flesta väljer att köpa digitala filer från sin fotografering. Men många vill även ha hjälp med att göra färdiga produkter. Min personliga favorit är så kallade Artblocks. Bilden är laminerad med ett sidenmatt laminat som gör att den bättre står emot UV-ljus dvs blekning av solen och även går att torka av med en fukad trasa. Bilden får även en fin lyster av lamineringen, och man slipper blänkande UV-glas (vilket man annars behöver ha som skydd framför sina bilder).

Den laminerade bilden är monterad på en 16mm träplatta med vit kant. Plattorna har härlig tyngd och hänger plant och vackert mot väggen.

Artblocks går även fint att kombinera tillsammans. Dvs om man väljer att sätta fler från samma fotografering tillsammans eller från en kommande fotografering i framtiden (kanske på hela familjen eller ett nytillskott till familjen.)


Priset för en ArtBlock 24×32 cm är 995:- (Detta format finns som visningsex i studion)

Samma pris, 995:-, gäller även för 25x25cm om bilden passar sej bättre i kvadratiskt mått.

Större format kostar:
30×30 = 1295:-
30×40 1450:-
40×40 1650:-

Obs priser på Artblock gäller två månader från fotograferingstillfället.
Artblock finns även som runda. Då är kanten i ett vackert björkfaner. Dessa är ca 30% dyrare mot fyrkantinga, om ni är intresserade återkom för prislista.


Inramade tavlor och bildboxar

Vill man i stället ha inramade tavlor går det såklart bra det med. Även tavlorna är laminerade med sidenmatt laminat med UV-skydd. Minsta mått är 30×30 och prisexempel är inklusive enklaste ram.

Det finns många ramprov i studion. Vi samarbetar med Sveriges främsta leverantör av ramar. Priset på ram är beroende på den prisgrupp ramen tillhör. Vill man gå upp från standardramen så lämnas offert på detta.

Prisexempel på inramad laminerad tavla med enkel standardram:
30×30 1500:-
30×40 1800:-
40×40 2100:-Kanske gillar ni så många av sina bilder så ni  vill ha en bildbox med era favoriter? Denna är en fin present till far- och morföräldrar. Och varför inte beställa en till er som familj. Så härligt att ha under uppväxten och kanske ge som present när ert barn blir vuxet. Boxen kan gå vidare i generationer. (En bild förvarad i en ljustät box har den allra längsta hållbarheten.)

Denna fina box finns i många olika utföranden. Bilderna är antingen monterade i passepartout (som i bildexemplet ovan) eller monterade på kartong eller på tjockare fine-artpapper.  Du skan själv välja antalet bilder mellan 5-15.

Och varför inte skaffa några ramar i samma storlek och sedan sätta in (och även byta eftersom)  bilder från boxen? På detta sätt får ni både en bildskatt i form av en fin box och bilder till väggen. 

Bildbox finns från 2200:- och uppåt beroende på utförande och antal bilder. Beställer ni två identiska boxar innan 1 november ges 30% rabatt på box nr2.


Leveranstider på artplates, inramingar och bildboxar är ca 6 veckor. Sista beställningsdag för produkter inför jul är 15 november.
(Kontakta fotografen om du behöver något snabbare, ex. inför en födelsedag, så ska jag se om det går att ordna.)

Investering

Att gå till en fotograf för barn- och familjebilder är en investering i både tid och pengar. Vi planerar er session noga och glöm inte att du alltid kan bolla klädval eller andra idéer som dyker upp innan fotograferingen.

er sessionsavgift ingår:


Till ettårs
fotografering går det att lägga till olika tillval:

  • Bad efter Smash the Cake i badbalja 350:-
  • Förälder som vill vara med på bilder 350:-

Dessa tillval läggs på bokningsavgiften och betalas i samband med bokningsavgiften (1500:- eller 800:-) Tillval kan inte läggas på senare efter att bokningsavgiften är betald.


Bildfiler

Ofta vill man köpa loss de digitala filerna och själv framkalla och skapa tavlor och album.
Det är även fint att kunna ge barnet bildfilen i framtiden.

Många köper även en kombination av bildfiler och produkter.

En digital bildfil kostar 850:-
Fem digitala bildfiler 2600:-
10 digitala bildfiler 2950:-

Vill man lägga till fler bildfiler (utöver 10)
går det bra i par om 4. 4 extra digitala bildfiler kostar 950:-

(Efter att ni valt och betalt era bildfiler redigeras de i
fotograferns bilstil. Räkna med 4-5 dagar om ni köper 5 digitala
och ytterligare några dagar till om ni köper 10 eller mer.